7. novembar 2018

Izložba na otvorenom: After the Great War/Nakon Velikog Rata


Nova izložba na otvorenom posvećena prvim godinama nakon Prvog svjetskog rata će biti otvorena u Sarajevu od 19. novembra do 18. decembra. 

Prvi svjetski rat je u potpunosti promjenio Centralnu i Istočnu Evropu. Ovdje je, iz ruševina četiri stara carstva, uspostavljeno desetak novih država i skoro su se sve granice promjenile, a promjene su se često dešavale i tokom trajanja vojnih sukoba, do 1923. godine. Nakon što je pretrpio nevjerovatne gubitke, ovaj region je započeo obnavljanje i modernizaciju i tu je osnovana tzv. Nova Evropa.

Nova putujuća izložba na otvorenom koju je producirala Evropska mreža za sjećanje i solidarnost (ENRS) se fokusira na ove turbulentne godine. Više od 200 arhivskih i multimedijalnih materijala – fotografije, mape i filmovi zajedno sa ličnim svjedočenjima ljudi koji su živjeli u ovim vremenima – prikazuju složenu, ali koherentnu sliku Nove Evrope koja je nastala u centralno-istočnom dijelu kontinenta nakon Velikog rata. 

Izložba je producirana na bosanskom i engleskom jeziku.

Svečano otvaranje: 19. novembar (ponedjeljak), 15:30h. 
Otvorenje izložbe će biti u kinu Cinema City (Marsala Tita 26), nakon čega slijedi organizovana posjeta izložbe na otvorenom (Trg djece Sarajeva 1).

Ulaz je besplatan. 

Preuzeto sa: www.facebook.com