10. septembar 2018

Javna diskusija o potrebi za nastavkom socio-ekonomskih reformi


Pozivamo Vas na učešće na Javnoj diskusiji o potrebi za nastavkom socio-ekonomskih reformi u našoj zemlji u organizaciji Ureda specijalnog predstavnika Evropske unije u BiH na čelu sa ambasadorom gdinom. Lars-Gunnar Wigemarkom, a pod pokroviteljstvom v.d. dekanese Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, prof. dr. Melihe Bašić.

Javna diskusija će se održati 13. septembra (četvrtak) u 16:00-17:30 sati na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu u amfiteatru Centrotrans.

Detaljan program i opis možete pronaći dolje u tekstu, a zbog ograničenog broja mjesta u amfiteatru molimo da Vaše prisustvo potvrdite putem linka https://goo.gl/qYKfjo. Za sve dodate informacije o događaju možete kontaktirati mr. Anesa Hrnjića, rukovodilac Centra za razvoj karijere studenata Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, putem email adrese anes.hrnjic@efsa.unsa.ba.

Također, ljubazno molimo studente koji planiraju sudjelovati da događaju pristupe 15 minuta prije zvaničnog termina početka javne diskusije jer naknadni ulazak neće biti moguć iz sigurnosnih razloga. Unaprijed Vam zahvaljujemo na razumijevanju!

Lijep pozdrav,
Ekonomski fakultet u Sarajevu

Uvodni govori
Prof. dr. Meliha Bašić, v.d. dekana Ekonomskog fakulteta u Sarajevu
Nj.E. Lars-Gunnar Wigemark, Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH
Nj.E. Christiane Hohmann, Ambasadorica Savezne Republike Njemačke u BiH

Panelisti
Prof. dr. Adnan Efendić, vanredni profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu
Prof. dr. Jasmin Hošo, vanredni profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu i direktor “Tondach Bosna i Hercegovina d.o.o.”
Goran Miraščić, šef operacija u Svjetskoj banci
Aida Soko, savjetnica u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine
Gregor Jurišić, najbolji student dodiplomskog studija na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu
Adnan Muminović, moderator

Pozadina
Reformska agenda formalno ističe sa izborima u oktobru ali time ne prestaje i potreba za daljnjom provedbom reformi. Štaviše, reforme će u narednim godinama biti još važnije kako vlasti u BiH budu nastojale da završe proces koji je započet prije tri godine – proces suštinske transformacije bh. ekonomije.

U proteklom periodu je dosta toga urađeno i kao rezultat reformi ekonomija pokazuje znakove oporavka i razvoja. Međutim, čitav niz izazova i dalje postoji: Bh. društvo rapidno stari, široko rasprostranjena korupcija pogađa i obeshrabruje preveliki broj građana, a mladi ljudi napuštaju zemlju u potrazi za boljom budućnošću. Vladavina zakona je i dalje nezadovoljavajuća, dok glomazni i neefikasni javni sektor predstavlja veliki teret za privatni sektor koji i dalje pruža premalo mogućnosti.

Sa ciljem naglašavanja potrebe za daljnjom provedbom socio-ekonomskih reformi, Ured specijalnog predstavnika Evropske unije u BiH u septembru i oktobru organizira sedam javnih debata na sedam univerziteta širom Bosne i Hercegovine.

Ove debate imaju za cilj da pripadnicima akademske i poslovne zajednice, te predstavnicima nevladinog sektora i studentima pruže priliku za razgovor o prioritetima budućih vlasti i konkretnim mjerama ka njihovom ispunjenju. One također nastoje da pred i postizbornu debatu usmjere na teme koje su od suštinskog značaja za veliku većinu građana Bosne i Hercegovine, ali i da Međunarodnoj zajednici pruže smjernice budućeg djelovanja.

Preuzeto sa: www.facebook.com/events