petak, 9. novembar 2018.

Mjesec muzeja 2018.


„Mjesec muzeja“ je manifestacija koja se u Historijskom muzeju BiH već treću godinu obilježava u novembru, mjesecu u kojem je osnovan i otvoren Muzej. Ove godine programski sadržaji su posvećeni kulturno-historijskom naslijeđu, unaprjeđivanju muzejske prakse i jačanju svijesti o važnosti muzeja u bosanskohercegovačkom društvu. „Mjesec muzeja 2018“ obilježavamo viješću da je projekat Plana konzervacije i restauracije Historijskog muzeja BiH dobio grant Getty fondacije. Projekt je podržan kroz Gettyjev program “Keeping it Modern” za 2018. godinu, zajedno sa još 9 drugih objekata arhitekture moderne širom svijeta. Ovim grantom daje se podrška projektima koji, osim arhitektonske vrijednosti, imaju i potencijal da posluže kao model plana očuvanja i drugih objekata arhitekture 20. stoljeća. Zbog važnosti ovog projekta u cjelokupnom procesu restauracije muzejske zgrade novembar, mjesec razgovora o naslijeđu, muzejskoj praksi, prošlosti i budućnosti, obilježavamo parolom „Keep it modern“. 

PROGRAM

1.11.2018. Predstavljanje izložbe „Reconciliations“ u Londonu
U junu 2018. godine je pred sarajevskom publikom predstavljena izložba „Reconciliations“, realizovana u saradnji sa University of the Arts i King's College iz Londona. Izložba je nastala kao rezultat javnog poziva umjetnicima za učešće u projektu Art & Reconciliation: Conflict, Culture and Community. Poziv upućen s ciljem upotrebe umjetnosti kao medija komunikacije ratnih i postratnih trauma je umjetnike podstakao na promišljanja o stalnoj postavci „Opkoljeno Sarajevo“ Historijskog muzeja BiH. Kroz izložbu su predstavljeni radovi umjetnika iz BiH, Srbije i Engleske, a u novembru će umjetnički radovi biti predstavljeni u Londonu. 

5.11.2018. u 14:00 Kustosko vođenje kroz izložbe i zbirke Historijskog muzeja BiH 
Svakog ponedjeljka u okviru „Mjeseca muzeja 2018“ publika će imati priliku da u periodu od 14:00 do 16:00 sati besplatno pogleda izložbe Historijskog muzeja BiH.

6.11.2018. u 10:00 Radionica „Historijske osmice – 1918.“
Kroz radionicu učenici će imati priliku da uče o historijskim događajima iz 1918. godine. Radionica je zamišljena kao debata između srednjoškolaca. 

7.11.2018. Škole u muzeju 
„Mjesec muzeja 2018“ je prilika za školske posjete muzeju. Svaka srijeda u toku mjeseca muzeja je rezervisana za školarce. 

8.11.2018. u 18:00 Otvorenje izložbe „Sarajevski vlak bez voznog reda“ 
Izložba Memorijalnog muzeja Spomen područja Jasenovac govori o stradanjima desetina hiljada osoba između 1941. i 1945. godine u koncentracionom logoru Jasenovac. Među stradalima je 152 radnika Glavne željezničke radionice u Sarajevu prošlo kroz logore Jasenovac i Stara Gradiška. Izložba “Sarajevski vlak bez voznog reda” posvećena je tim pojedincima, osobama koje su rad u Željezničkoj radionici zamijenili svakodnevicom surovog logorskog života. Simboličnim naslovom predstavljena je misao o svim neznanim transportima osoba u željezničkim kompozicijama u vrijeme Drugog svjetskog rata. Od 2016. godine traje saradnja Spomen-područja Jasenovac i Historijskog muzeja BiH na istraživanju građe nekadašnjeg Memorijalnog muzeja u sklopu fabrike „Vaso Miskin Crni“ (koja se danas čuva u Historijskom muzeju BiH) i pronalaženju zapisa koji govore o sudbinama onih koji su stradali između 1941. i 1945. i onih koji su ih se sjećali. Autor izložbe je Đorđe Mihovilović. 

12.11.2018. u 14:00 Kustosko vođenje kroz izložbe i zbirke Historijskog muzeja BiH
Svakog ponedjeljka u okviru „Mjeseca muzeja 2018“ publika će imati priliku da u periodu od 14:00 do 16:00 sati besplatno pogleda izložbe Historijskog muzeja BiH.

13.11.2018. Radionica „Historijske osmice - 1968“
Radionica je posvećena studentskim protestima 1968. godine. Osim što će učiti o historijskim događajima iz 1968. godine, učenici će također pričati o problemima i potrebama današnje omladine. 

13.11.2018. Otvorenje izložbe „Između fašizma i antifašizma: u 11 činova“ u Muzeju II zasjedanja AVNOJ-a u Jajcu
Izložba „Između fašizma i antifašizma: u 11 činova“ je prvi put predstavljena u Vijećnici 2017. godine. Ova izložba, sačinjena od 11 umjetničkih djela i fotografija iz kolekcija Historijskog muzeja BiH, govori o Drugom svjetskom ratu – o zločinima, okupaciji, gubitku slobode, zatiranju identiteta, dehumanizaciji, otporu, građanskoj hrabrosti, solidarnosti. Međutim, prizori artikulisani kroz panele, simbolički nazvane činovima, prisutni su i ponavljaju se u svakom historijskom narativu, u svakom ratu, u svakom sukobu, u svakom vremenu i prostoru. Gostovanjem postavke u Jajcu se unaprjeđuje saradnja između Muzeja II zasjedanja AVNOJ-a i Historijskog muzeja BiH. 

14.11.2018. Škole u muzeju – Dan za školske grupne posjete izložbi Historijskog muzeja BiH 

15.11.2018. „Otvoreni depo“ Historijskog muzeja BiH u novom ruhu: Predstavljanje projekta „Glas zajednice“
Projekat „Glas zajednice“ je rezultat saradnje Muzeja Vojvodine (Novi Sad, Srbija) i Historijskog muzeja BiH. Cilj projekta je jačanje odnosa između društva i muzejskih institucija kroz interpretaciju predmeta u pomenutim muzejima – osnovanim sa sličnim motivima. Oba muzeja su prošla niz transformacija i svakodnevno pronalaze mehanizme kojima naslijeđe iz muzejskih zbirki približavaju novoj publici, otvarajući mogućnosti novih interpretacija! Jedan od mehanizama je upotreba savremene tehnologije i multimedije. U okviru projekta su kustosi dva muzeja razvili virtuelnu izložbu sačinjenu od muzejskih predmeta iz Sarajeva i Novog Sada. 

17.11.2018. Predstavljanje rezultata projekta „Pragovi (ne)tolerancije“
Projekat „Pragovi (ne)tolerancije“ organizuje Koalicija za borbu protiv mržnje "Zanemari razlike", u saradnji sa OSCE Mission to Bosnia and Herzegovina, Super građanima/kama i Historijskim muzejom BiH. Učesnici projekta su studenti i studentice sa šest Univerziteta u Bosni i Hercegovini. Kroz projekat su studenti istraživali spomenike Bosne i Hercegovine. 

19.11.2018. u 14:00 Kustosko vođenje kroz izložbe i zbirke Historijskog muzeja BiH
Svakog ponedjeljka u okviru „Mjeseca muzeja 2018“ publika će imati priliku da u periodu od 14:00 do 16:00 sati besplatno pogleda izložbe Historijskog muzeja BiH.

19.11.2018. Muzej u školi 
Izložba „Ja, ban bosanski Kulin“ Historijskog muzeja BiH će u novembru kroz radionice biti predstavljena u školama na području Opštine Novi Grad Sarajevo. Tokom radionica će biti predstavljen značaj najstarijeg pravnog pisanog dokumenta bosanske države, ali će učenicima biti omogućeno bolje shvatanje srednjevjekovnog perioda bosanske države, njenog vladara te političkih i ekonomskih odnosa koji su tada vladali.

20.11.2018 Radionica „Glas zajednice“
Učesnici radionice će interpretirati muzejske eksponate i učiti kroz eksponate o historiji Bosne i Hercegovine. Radionica je namijenjena učenicima osnovnih škola. 

21.11.2018. Škole u muzeju – Dan za školske grupne posjete izložbi Historijskog muzeja BiH 

21.11.2018. Pretpremijera filma „Sjećaš li se Šamac – Sarajeva“
Dokumentarni film je sniman tokom aktivnosti programa obilježavanja 40 godina od izgradnje Drugog kolosijeka pruge Šamac – Sarajevo. Autorica filma je Alema Kazazić. Film je rađen u produkciji FTV. 

22.11.2018. Obilježavanje Prvog zasjedanja ZAVNOBIH-a / SUBNOR Kantona Sarajevo

23.11.2018. u 18:00 Otvorenje izložbe "Stećci – arhivska priča“
Izložba „Stećci – arhivska priča“ rezultat je angažmana Senada Šabovića, osnivača i direktora Fondacije „Stećak“ i mr.sci. Sejdalije Gušića, arhivskog savjetnika. U izložbu su uvršteni najreprezentativniji dokumenti, fotografije, rukopisi i knjižna građa koju posjeduje Fondacija. Glavni donator građe je porodica Bešlagić, koja je poklonila rukopisnu zaostavštinu, fotografije i lične predmete Šefika Bešlagića. Uz porodicu Bešlagić, donatori su i prof. dr. Besim Spahić i Mladen Miloradović. Najveći dio arhivske zbirke se odnosi na Šefika Bešlagića i njegov naučno-istraživački rad na evidentiranju, popisu, zaštiti i polularizaciji stećaka. U okviru Zbirke koja broji oko 4.500 arhivskih jedinica nalazi se i dokumentarna građa nastala radom mnogih drugih naučnih i kulturnih radnika kao što su: Ćiro Truhelka, Nada Miletić, Jean Chalet, Tošo Dabac, Nina Pirnat, Hidajet Delić, Pavo Anđelić, Ranko Rosić i dr.


26.11.2018. u 14:00 Kustosko vođenje kroz izložbe i zbirke Historijskog muzeja BiH
Svakog ponedjeljka u okviru „Mjeseca muzeja 2018“ publika će imati priliku da u periodu od 14:00 do 16:00 sati besplatno pogleda izložbe Historijskog muzeja BiH.

26.11.2018. u 18:00 Otvorenje izložbe „Reconciliations 2“
Izložba „Reconciliations 2“ predstavlja nastavak priče o upotrebi umjetnosti u procesu suočavanja sa prošlošću. Pored umjetničkih radova iz Bosne i Hercegovine, koji su inspirisani stalnom postavkom „Opkoljeno Sarajevo“ Historijskog muzeja BiH, kroz izložbu će biti predstavljeni radovi umjetnika iz regije i svijeta. 

27.11.2018. Radionica „Historijske osmice – 1878.“
Kroz radionicu će učenici učiti o Berlinskom kongresu i o njegovom značaju za regionalnu i bosanskohercegovačku historiju. Radionica je namijenjena za učenike srednjih škola. 

28.11.2018. Škole u muzeju – Dan za školske grupne posjete izložbi Historijskog muzeja BiH

29.11.2018. Narodni heroji BiH u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske
Kolekcija Narodnih heroja BiH iz Zbirke umjetničkih djela Historijskog muzeja BiH, nastajala od 1948. do 1953. godine, putuje u Banja Luku, u Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske. Umjetničkom intervencijom slovenačke umjetničke grupe IRWIN se vrši reaktualizacija priče o narodnim herojima i naslijeđu koje se čuva u muzejskim zbirkama.

Preuzeto sa: www.facebook.com