utorak, 19. februar 2019.

Novi ambasador SAD u BiH ima i prvu poruku za bh. građane!


Nelson je karijerni (nestranački) viši službenik State Departmenta, a poslove diplomate obavlja još od 1980. godine. Prije imenovanja za ambasadora u Bosni i Hercegovini obnašao je funkciju zamjenika izvršnog sekretara i funkciju direktora izvršnog ureda Izvršnog sekretarijata u sklopu State Departmenta

Eric Nelson, novoimenovani ambasador SAD u Bosni i Hercegovini, stigao je u Sarajevo. Dužnost američkog ambasadora preuzet će od Maureen Cormack.
Nelson je uoči dolaska u našu zemlji, građanima poručio da se raduje posjetama zajednicama širom BiH kako bi se upoznao sa historijom, kulturom i raznolikošću BiH i čuo kakvoj budućnosti se građani nadaju, javlja N1.
Kako je naveo, SAD će nastaviti da daju podršku ljudima koji danas rade na izgradnji prosperitetnije zemlje u kojoj poštovanje vladavine prava i efikasna vlada služe svim građanima BiH.
Nelson je, podsjećamo, karijerni (nestranački) viši službenik State Departmenta, a poslove diplomate obavlja još od 1980. godine. Prije imenovanja za ambasadora u Bosni i Hercegovini obnašao je funkciju zamjenika izvršnog sekretara i funkciju direktora izvršnog ureda Izvršnog sekretarijata u sklopu State Departmenta.
Prilikom saslušanja pred komitetom za vanjske poslove Senata u oktobru 2018, Nelson je izjavio da će Sjedinjene Države ostati čvrste u podupiranju teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine te da će zemlju pokušati pomjeriti naprijed.
Eric Nelson služio je u brojnim diplomatskim misijama SAD-a, uključujuči i Njemačku. Tečno govori španski, njemački i italijanski jezik. Obrazovanje je stekao na Univerzitetu u Texasu.

Preuzeto sa: www.depo.ba