srijeda, 11. april 2018.

Obilježavanje deset godina postojanja, časopisa Preventeen

Sve je počelo od biltena Putokaz u zdravije društvo, kao preventivni časopis Udruženja za prevenciju ovisnosti NARKO-NE, koji je sadržavao korisne informacije i novosti o aktivnostima i planovima Udruženja. Vrlo brzo,  zbog potrebe za omladinskim časopisom, nedostatkom znanja mladih, ali i odraslih, o ovisnostima i prevenciji ovisnosti, kao i potrebe da se mladi iz različitih sredina i kultura širom BiH povežu, prošire svoje vidike i razmišljaju van ustaljenih okvira nastaje omladinski časopis Preventeen. Teme su obuhvatale, sve ono što je interesantno i važno mladima, njihovo odrastanje, životne izbore, poteškoće ali i sve one bitne elemente u životu jednog adolescenta/adolescentkinje koji mu pomažu da ne postane ovisan i rob današnjih trendova. Mladi novinari i novinarke istraživali su i pronalazili dobre primjere koje su predstavljali u dosad već objavljenih 39 brojeva Preventeena.

U decembru smo slavili deset godina postojanja, a u ovom jubilarnom, 40. izdanju vam donosimo sve one najznačajnije elemente koje su se desili od njegovog nastanka sve do danas. Bilo je tu raznih izmjena od rubrika, formata, dizajna, povećanja tiraža i mnogih drugih kojih ćete imati priliku vidjeti, ali i veliki broj dopisnika i dopisnica iz raznih dijelova Bosne i Hercegovine koji su marljivo radili i pisali zanimljive članke na razne teme, urednici i urednice bez čijeg doprinosa također ne bi bilo moguće raditi kao i drugi saradnici i saradnice koji su dali svoj doprinos u njegovom kreiranju. Sva imena dopisnika i dopisnica koji su bili dio Preventeena od njegovog početka svakako možete pogledati i na posljednjoj stranici časopisa.

U ovom jubilarnom broju izdvojili smo članke iz svakog od 39 objavljenih brojeva, te se prisjetili tema kojima smo se bavili u posljednjem desetljeću.

Vrijedni dopisnici i dopisnice i dalje istražuju i već aktivno rade na novom broju, a dok novi broj ne ugleda svjetlo dana vi se dotad prisjetite početka rada Preventeena kroz ovaj jedinstveni timeline.

Da to ne bi bilo sve, također smo kreirali i video o razvoju Preventeena kako bismo se prisjetili koliko je zaista Preventeen imao utjecaja na mlade i šta je to njima Preventeen donio kroz volontiranje i pisanje.

Pročitaj Preventeen

Preuzeto sa: www.prevencija.ba