utorak, 6. februar 2018.

Poziv na hakaton #BalkanConnect2018


Zadovoljstvo nam je pozvati Vas da učestvujete u hakatonima #BalkanConnect2018, koji će se održati u Sarajevu (26-27. februar), Beogradu (3-4. mart), Skoplju (8-9. mart) i Prištini (10-11. mart).

Cilj ovog regionalnog projekta je podstaći inovativne ideje o tome kako promijeniti balkansko političko i društveno okruženje. Učesnici/ce će imati priliku da se upoznaju sa svjetski priznatim stručnjacima, na inovativan način utječu na kreiranje javnih praktičnih politika, i dobiju sredstva za finansiranje razvoja svojih rješenja.

EFB hakaton je takmičenje na kojem učesnici/ce razvijaju kreativne prijedloge o tome šta i kako treba promijeniti da bi se funkcionisanje naših zajednica unaprijedilo. Hakatoni #BalkanConnect2018 su takmičenja za najbolji digitalni politički alat za utjecaj na izazove s kojima se region suočava. Takmičari će osmisliti i skicirati originalni digitalni instrument i objasniti kako on može da utječe na problem koji je tim identifikovao u okviru jedne od tri teme: Sanjaj zeleno; Hakuj korupciju, zakon vlada; i Čitajte između laži. Da bi se učestvovalo u ovom takmičenju, nije neophodno programersko znanje.

Ukoliko želite da saznate više o EFB hakatonu u svojoj zemlji, možete se sastati i razgovarati sa organizatorima na Info danu (Beograd, 2. februar; Skoplje, 9. februar; Priština, 10. februar; Sarajevo, 13. februar) ili za više informacija posjetiti: hackathons.balkanfund.org.

Pozivamo sve zainteresovane kandidate i kandidatkinje da se ovdje prijave do 18. februara. Svi kandidati i kandidatkinje će biti obaviješteni o konačnom izboru timova do 23. februara.

Političke hakatone organizuje Evropski fond za Balkan, kao dio obilježavanja prvih 10 godina svog rada. Partneri na ovom projektu su Fondacija Mozaik (Bosna i Hercegovina), Free Libre Open Source Software Kosovo (Kosovo) i Mladinfo International (Makedonija).

Srdačan pozdrav,

Evropski fond za Balkan

Preuzeto sa: www.hackathons.balkanfund.org