srijeda, 6. mart 2019.

Poziv za stipendiranje mladih književnih kritičara/ki, novinara/ki, kolumnista/ica

Izdavačka kuća Buybook iz Sarajeva će za Četvrti internacionalni festival Bookstan, koji se ove godine održava u periodu od 3. do 6. jula, dodijeliti dvadeset stipendija za učešće u radionici. Tema ovogodišnje radionice je „Književna kolumna“, a vrijeme održavanja je od 30. juna do 6. jula.

Aplikacije je potrebno poslati na e-mail adresu radionica@buybook.ba do 1. aprila 2019. i trebaju sadržavati prijavnicu, biografiju i dva autorska rada iz oblasti književne kritike, esejistike, znanstvene publicistike, a u obzir dolaze i stručni i naučni radovi, te književne i/ili novinarske kolumne.

Nakon pregledanih aplikacija, ubrzo nakon posljednjeg roka za prijavu, odabrani kandidati će biti pozvani na online intervju s koordinatorima radionica nakon kojih će se obaviti finalna selekcija. Stipendija je namijenjena studentima/cama i književno umjetničkim kritičarima/kama koji aktivno govore engleski jezik, pišu na bosanskom, crnogorskom, hrvatskom ili srpskom jezik te imaju od 21 do 30 godina. Učesnici/e koji su sudjelovali na prethodnim radionicama imaju ponovno pravo prijave.

Prijavnicu i pravilnik učešća možete preuzeti ovdje.

Zadaci za kandidate koji prođu selekciju bit će podijeljeni u tri segmenta:
Prva faza je pisanje teksta koji se treba dostaviti do 18. juna, a zadatak će biti naveden u pozivnom pismu.
Druga faza podrazumijevat će zadatke koji se tiču praćenja događaja Festivala; navedeni tekstovi bit će objavljeni na društvenim mrežama i web-stranicama Buybooka i Bookstana te odabrani na stranicama medijskih partnera.
Treća faza je pohađanje predavanja i radionica s uglednim predavačima.

Voditelj ovogodišnje radionice je Vladimir Arsenić, a pored njega će biti još sedam predavača. Stipendija pokriva troškove radionice, smještaja u hostelu (hostel Franz Ferdinand), hranu u dogovorenim
restoranima te troškove puta. Stručni žiri će odabrati dvadeset polaznika/ica programa kojima će po realizaciji zadatka biti dodijeljena priznanja, a najboljima i nagrade. Nepotpune prijave neće biti razmatrane. Koordinatori radionica će objaviti popis odabranih kandidata za online razgovor do 10. aprila 2019. godine, a zvanične potvrde učešća poslat će se odabranim kandidatima najkasnije do 18. aprila 2019. godine, uz detaljniji program rada i potrebne logističke informacije.

Preuzeto sa: www.buybook.ba