utorak, 11. juni 2019.

Predavanje člana Predsjedništva BiH Željka Komšića na temu “NATO integracije Bosne i Hercegovine”


Proces pridruživanja Evropskoj uniji i NATO savezu predstavljaju integracijske imperative i prioritete u pravnoj, političkoj i sigurnosnoj budućnosti Bosne i Hercegovine

Fakultet za upravu Univerziteta u Sarajevu

Predavanje člana Predsjedništva BiH Željka Komšića na temu “NATO integracije Bosne i Hercegovine”

Danas je u prostorijama Fakulteta za upravu- pridružene članice Univerziteta u Sarajevu upriličeno predavanje uvaženog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine gosp. Željka Komšića, na temu “NATO integracije Bosne i Hercegovine”.

Proces pridruživanja Evropskoj uniji i NATO savezu predstavljaju integracijske imperative i prioritete u pravnoj, političkoj i sigurnosnoj budućnosti Bosne i Hercegovine.
Gosp. Komšić je analizirao integracijski put Bosne i Hercegovine prema NATO-u, važeće pravne akte i odluke koje se moraju poštovati, definirao uvjetne kriterije, te posebno naglasio ustavno-pravne, političke i ekonomske efekte pridruživanja. 
U odgovorima na pitanja studenata izrazio je snažan politički stav i volju, kao i bezuvjetnost u opredjeljenju naše zemlje prema NATO savezu, bez obzira na izazove i osporavanja od strane institucija i člana Predsjedništva iz Republike Srpske.
Životna i politička biografija gosp. Željka Komšića potvrđuje neprikosnoveni patriotizam i zalaganje za suverenitet, teritorijalni integritet i političku nezavisnost Bosne i Hercegovine. To je biografija iz koje generacije koje dolaze trebaju učiti, te vodilja za zajednički put i opredjeljenje svih nas.

Prof. dr Munib Tahirović, prof. dr Nezir Krčalo i doc.dr Merima Tanović posebno su istakli ukazanu čast i zahvalnost na opredjeljenju i želji gosp. Željka Komšića da ovom posjetom doprinese odgoju i obrazovanju novih generacija mladih ljudi i studenata.