ponedjeljak, 10. juni 2019.

Promocija Indeksa dječije zaštite 2.0 u BiH

Čast nam je i veliko zadovoljstvo informisati Vas da je, s nestrpljenjem očekivani, Indeks dječije zaštite 2.0 u BiH, finaliziran i spreman za javnu prezentaciju

Čast nam je i veliko zadovoljstvo informisati Vas da je, s nestrpljenjem očekivani, Indeks dječije zaštite 2.0 u BiH, finaliziran i spreman za javnu prezentaciju.

Ovaj jedinstveni Izvještaj, rezultat je zajedničkog, jednogodišnjeg rada 14 eksperata na polju zaštite djece i pravnih stručnjaka posvećenih djeci, njihovim pravima i dobrobiti i donosi nam najsvježiji pregled stanja vladinih nastojanja u pravcu postizanja obaveza preuzetih potpisivanjem Konvencije o pravima djeteta i obećanjem datim najugroženijim djevojčicama i dječacima u Bosni i Hercegovini.

Kroz mjerni okvir sačinjen od impresivnih 987 indikatora, Indeks sagledava napredak u pet dimenzija vladinog djelovanja na svim nivoima – zakoni i politike, servisi, kapaciteti/ resursi, koordinacija i odgovornost, te stavlja fokus na četiri ključne oblasti –  ranjivost djece, ambijent upravljanja, sprečavanje svih oblika nasilja i kapacitete socijalnog rada

U odnosu na prvi Indeks dječije zastite u BiH, proveden 2016, godine, Indeks 2.0 donosi uvid u nove, pažnje vrijedne, oblasti – registracija po rođenju, zaštita djece izbjeglica i tražioca azila, te zaštita djece u sukobu sa zakonom.

Uprkos jednogodišnjem iščekivanju smatramo da, u godini kada obilježavamo 30-tu godišnjicu UN Konvencije o pravima djetata, te očekujemo podnošenje novog izvještaja o progresu UN Komitetu za prava djeteta, ovaj Izvještaj dolazi u vrlo dobrom momentu, te da ga treba prigrliti, konstruktivno propitivati, iz njega učiti i djelovati.

Najsrdačnije Vas pozivamo da nam se pridružite na prezentaciji Indeksa dječije zaštite 2.0 za BiH, u ponedjeljak, 10.6., u Swissotelu (SCC, Marijin dvor, sala Geneva I i II), Sarajevo, s početkom u 11h, u organizaciji World Vision International u BiH i Mreže Snažniji glas za djecu, a uz podršku Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Promociju Indeksa će upotpuniti Izložba likovnih radova djece i mladih BIH na temu ‘Sva lica zanemarivanja’, nastalih u okviru kampanje Vrijedni pažnje u BIH, koja ovom važnom događaju donosi glas i poruku najranjivijih dječaka i djevojčica BiH, kojima je Indeks i posvećen.

Radujemo se Vašem dolasku i najljubaznije molimo potvrdu istog do petka, 7.6.2019. godine na dragana_bulic@wvi.org ili berinasvc@gmail.com ili telefon 063 694 123 ili 060 35 16 421.

Više informacija:

Promocija-Indeksa_Agenda-10.6.