13. septembar 2017

Promocija zbornika - “Kada se sretnu feminizam i religija”

Pozivamo Vas na predstavljanje zbornika “Kada se sretnu feminizam i religija”, koje će biti upriličeno 18. septembra 2017. godine s početkom u 18 sati u prostorijama Udruženja za afirmaciju kulture i umjetnosti “Zvono” u Sarajevu.

Zbornik “Kada se sretnu feminizam i religija” rezultat je ciklusa seminara održanih u nekoliko bosanskohercegovačkih gradova na temu Etos rodne ravnopravnosti. Partnerski su ih organizirali IMIC Zajedno Sarajevo, TPO Fondacija iz Sarajeva i Omladinski forum iz Mostara, uz podršku Ekumenske ženske inicijative iz Omiša.

O knjizi će na sarajevskoj promociji govoriti doc. dr. Zilka Spahić Šiljak, profesorica rodnih studija i istraživačica na Stanford Univerzitetu, a zajedno s njom sudjelovat će i predavačica na Filozofskom fakultetu u Sarajevu – doc. dr. Ajla Demiragić, dok će moderator promocije biti Nikola Vučić.

Dobro došli/e!

“Autori pokazuju da je susret feminizma i religije ne samo moguć već i poželjan, te da se feminizam ne tiče samo žena već svih koji zagovaraju život bez diskriminacije i poštivanje temeljnih ljudskih prava i sloboda. Različitim primjerima je pokazano šta se dogodi kada biologija postane ideologija i kada se na temelju bioloških razlika utemeljuju društvene razlike i osporava jednakost žena i muškaraca.”
(iz Uvoda urednice dr. sc. Medine Mujić)

Info: http://bit.ly/2wW5O6l