petak, 19. januar 2018.

(Prva) Koalicija za razvoj socijalnog preduzetništva u BiH

Aktivisti Centra za razvoj društvenog preduzetništva „Globus“ su inicijatori formiranja prve Koalicije za razvoj socijalnog/društvenog preduzetništva u Bosni i Hercegovini „Udruženi možemo više.“ Simboličnim nazivom aktivisti Koalicije žele ukazati na značaj ujedinjavanja svih na promociji solidarnosti, djelovanja sa većim osjećajem brige za svakog čovjeka i zajednicu i izgradnji društva u kojem će svi građani i građanke imati jednake mogućnosti za ostvarivanje svojih potencijala i ravnopravno učešće u svim oblastima društvenog života.

Koalicija je neformalna aktivistička struktura, otvorena za pojedince/ke, nevladine organizacije i socijalno odgovorne poslovne subjekte koji dijele vrijednosti utemeljene principima Kodeksa ponašanja i doprinose ostvarenju ciljeva Koalicije, u skladu sa sopstvenim mogućnostima.

Opšti cilj Koalicije je podrška izgradnji povoljnijeg okruženja za razvoj socijalnog/društvenog preduzetništva u Bosni i Hercegovini. Specifični ciljevi Koalicije su:

1. Uspostavljanje infrastrukturne osnove za podršku razvoju socijalnog/društvenog preduzetništva u BiH;
  2. Podizanje svijesti i informisanje o značaju i mogućnostima koje nudi socijalno/društveno preduzetništvo;
  3. Izgradnja kapaciteta nevladinih organizacija za razvoj i implementaciju konkretnih ideja socijalnog/društvenog biznisa;
  4. Jačanje saradnje između privatnog, javnog i civilnog sektora na realizaciji programa/projekata socijalnog/društvenog preduzetništva.

Koalicija trenutno okuplja 37 organizacija civilnog društva, socijalnih i socijalno odgovornih preduzeća širom cijele Bosne i Hercegovine.

Svi zainteresovani za pristupanje članstvu Koalicije „Udruženi možemo više“ mogu nam se javiti na e-mail: udruzenimozemovise@gmail.com

Info: http://bit.ly/2BeJsLh