četvrtak, 21. mart 2019.

Svjetski dan osoba s Down sindromom: Šetnja za inkluziju: Skupa u školskim klupama

Udruženje “Život sa Down sindromom Federacije Bosne i Hercegovine” sa zadovoljstvom Vas poziva da dana 21.3.2019.godine u 12h svojim prisustvom podržite i aktivno učestvujete u obilježavanju Svjetskog dana osoba s Down sindromom, šetnjom od trga ispred BBI Centra do Katedrale.

Cilj ove manifestacije je da skrene pažnju javnosti na pravo djece s invaliditetom na kvalitetno i inkluzivno obrazovanje od najranijeg predškolskog doba.

Bosna i Hercegovina se obavezala da će ovo pravo poštovati i raditi na njegovom ostvarenju, a ova šetnja je samo podsjetnik da se mora brže raditi na gradnji kvalitetnog inkluzivnog obrazovanja jer su djeca budućnost države, a brzo rastu.

O Svjetskom danu osoba s Down sindromom.

21.mart se širom svijeta obilježava kao Svjetski dan Down sindroma. To je dan kada se slavi ljepota različitosti i inkluzija. Udruženje „Život sa Down sindromom FBiH“ već 12 godina obilježava ovaj dan u Bosni i Hercegovini. Ove godine, u saradnji sa organizacijom „Svjetski dan osoba s Down sindromom- WDSD“, čiji smo članovi,  šaljemo zajedničku poruku  „Leave no one behind.”

Od 2012. godine ovaj datum je uvršten u UN-ove važne datume.

"Na ovaj dan, potvrđujemo da osobe s Down sindromom imaju pravo da u potpunosti i efektivno uživaju u svim ljudskim pravima i fundamentalnim slobodama. Neka svako od nas  da svoj doprinos da bi djeca i osobe s Down sindromom u potpunosti učestvovali u razvoju i životu svojih zajednica na bazi jednakopravnosti s drugima. Hajdemo da izgradimo inkluzivno društvo otvoreno za sve."- riječi su Ban Ki-moona, bivšeg generalnog sekretara UN-a, na prvoj konferenciji u UN-u posvećenoj Svjetskom danu osoba s Down sindromom.

Radujemo se zajedničkom druženju!