1. juni 2018

Tribina: Ko će preživjeti slobodu i demokratiju

U srijedu 06. juna 2018. godine, s početkom u 18 sati, u zgradi Networks-a (Skenderpašina 1), u Sarajevu, u organizaciji Peščanika iz Beograda, a uz podršku njemačke organizacije forumZFD, održaće se tribina pod nazivom „Ko će preživjeti slobodu i demokratiju“?

Profesorka Fakulteta političkih nauka iz Beograda, Snježana Milivojević novinarka i urednica Peščanika, Svetlana Lukić, bosanski franjevac, teolog i publicista Fra Drago Bojić i novinar Viktor Ivančić, govoriće o ulozi medija u suočavanju sa prošlošću.

U cijelom regionu se ubrzano gradi ambijent u kome ima sve manje slobode – dolazi do istovremene revizije nedavne prošlosti, porasta populističke agende, radikalizacije anti-liberalnih snaga, glorifikacije jakih vođa, razgradnje svih demokratskih institucija…

Kakva je uloga medija, ali i crkvenih zajednica, u ovim procesima? Ovdašnje ubrzano urušavanje medijskih sloboda, potpuni sunovrat novinarstva u mainstream medijima, kao i doprinos vjerskih zajednica porastu nacionalizma i novog talasa autoritarizma na Zapadnom Balkanu nisu izuzeci, ali imaju i dosta specifičnosti. Kojih?

Kako se dogodilo da fabrike lažne istorije, lažnih vijesti, alternativnih činjenica… postaju škole, kulturne institucije, "uspješni mediji" … a nezavisni intelektualci, institucije i mediji koji su preživjeli ratove i diktature, po svemu sudeći neće preživjeti u demokratiji.

Razgovor će voditi Boro Kontić, novinar i direktor Media centra Sarajevo

Preuzeto sa: www.mreza-mira.net