utorak, 9. juni 2020.

U Sarajevu održana akcija ‘Metimo ispred svoga praga’

Akcija čišćenja

Na Ciglanama je u subotu uspješno održana akcija čišćenja cijelog naselja pod motom ‘Metimo ispred svoga praga’.

Na akciji se okupilo 60ak entuzijastica i entuzijasta, komšija iz ovog lijepog kvarta  sarajevskog centra. U odličnoj organizaciji udruženja Novi Centar građani su bili podijeljeni u dvije grupe i, kako rekoše iz udruženja, uspjeli su, ako ništa drugo, dirnuti svaki ćošak svog naselja.

‘Pomeli smo ispred svog praga i krenuli od tog dijela svijeta, smatrajući da najbolje ideje i najvažnije društvene akcije i nastaju upravo u malim zajednicama. Stoga je naša akcija i simbolična, jer se nadamo da će biti motor koji će pokrenuti niz sličnih inicijativa’ - rekla nam je predsjednica udruženja Alma Abdagić.

Novi Centar je mlado, ali odlučno udruženje koje je  život svoje zajednice uzelo u svoje rukave.

‘Ovu subotu zavrnuli smo rukave i očistili svoje ulice, stepenice, trg... sljedeću ćemo raditi nešto drugo. Najvažnije nam je da stvorimo kritičnu masu, podignemo svijest građana, potaknemo svijesnije i savjesnije razmišljanje i ponašanje, a samim tim i kulturu življenja na jedan viši nivo, s ciljem stvaranja životnog ambijenta po mjeri čovjeka.’ zaključio je predsjednik Upravnog odbora Novi Centar Muris Hodžić.

Novi Centar zahvaljuje Mjesnoj zajednici Ciglane, općini Centar, Radu, Parku, Civilnoj zaštiti... jer su prepoznali vrijednost inicijative i stavili se na raspolaganje građankama i građanima.