utorak, 16. juli 2019.

Unija - Prednosti korištenja računovodstvenog softvera za obradu podataka

"Računovodstvo u oblaku" kao novi online informatički koncept unapređenja računovodstvenih usluga sa mnogim prednostima

U malim organizacijama vrijeme i novac su ogrančeni resursi, te da bi se one razvijale potrebno je resurse uštedjeti i imati alate koji će vam u tome pomoći. Tehnološki napredak neminovno je donio promjene i u načinu vođenja vaše organizacije. Sada postoji izbor da li ćete koristit računovodstvo 'papir-olovka', gdje ćete morati sami ručno unositi potrebne podatke i voditi knjige, tradicionalni računovodstveni sistemi, tj. lokalno instalirane kopije računovodstvenog programa ili ćete koristiti online brzi automatizovan proces sa mnogim prednostima?

Vlasnik društva je taj koji treba da zna koji će računovodstveni sistem biti koristan za njegovu organizaciju.

Mnoga društva sada koriste mrežni računovodstveni program, "računovodstvo u oblaku", ili tzv. Cloud Computing kako bi upravljale svojim finansijama.

Računovodstvo u "oblaku" kao novi informatički koncept podrazumijeva pohranjivanje svih korisničkih podataka na internet umjesto na računar.

Krajnji korisnik se u bilo koje vrijeme, koristeći bilo koji uređaj spojen na internet, priključuje na "oblak" i koristi resurse koji su mu potrebni, te plaća tačno onoliko koliko je resursa potrošio. Korisnici iznajmljuju navedene resurse i radi toga troškovi nisu veliki. Obzirom na to da korisnik nije vlasnik infrastrukture, samim time nije dužan ni da je održava.

Opšte prednosti računovodstvenog softvera:

- dostupnost programa na svim lokacijama

- rast poslovne agilnosti

- rast transparentnosti poslovanja

- mogućnost praćenja prihoda i prodaje

- mogućnost praćenja zaliha

- mogućnost praćenja najvažnijih kupaca (online adresar)

- ne brinete o pohrani podataka

- brzina pronalaženja podataka

- mogućnost saradnje sa računovođom online

Online računovodstveni softver može da integrira vođenje poslovnih knjiga, automatski prihvata izvode iz vaše banke, obračun plata, možete generirati račune automatski, pratiti plaćeni i zakašnjeli račun i slati podsjetnike klijentima. Pomoću ručnog računovodstvenog procesa, lako je zaboraviti da je račun neplaćen i izgubiti kredibilitet kod klijenta ili zaboraviti na klijentove nepodmirene račune . Ovaj sistem omogućava da u svakom trenutku na osnovu dostupnih podataka znate šta vam je potrebno naručiti, jer kroz sistem imate uvid u zalihe.

Računovodstveni online softver direktno ili indirektno koriste :

- korisnik: formalno je korisnik servisa obrt, društvo i organizacija i u praksi uvijek je zastupljen fizičkom osobom u vidu vlasnika ili nekoga od zaposlenika, koji zastupaju interese poslovnog subjekta.

- računovođa: osoba koja aktivno koristi i vodi sve procese u programu.

- državne službe: indirektno su dio procesa jer se za njih izrađuje većina izvještaja kao npr.  periodični izvještaji, inspekcijski izvještaji i slično.

Računovodstveni online softver vam daje opciju da i svom računovođi dozvolite pristup programu. Dakle, možete zaboraviti na slanje papira i izvode podataka za računovođu. Vaše računovodstvo se jednostavno može prijaviti u vašu bazu i knjigovodstveno obraditi sve dokumente i pripremiti potrebne obračune!

Ako ste odlučili da ipak ne brinete o tome koji program odabrati, ili nemate dovoljno znanja da upravljate računovodstvenim poslovima, predlažemo vam saradnju sa računovodstvom.

Računovodstvena kuća "Unija" nudi pakete za male d.o.o./obrte i udruženja širom BiH. Nudimo mogućnost korištenja online računovodstvenog programa koji brzo i efikasno za vas može slati dokumente i izvještaje direktno iz programa. Listu usluga sa cijenama paketa možete pronaći na ovom linku.