9. juli 2018

Javni poziv za prijavu projektnih prijedloga u okviru projekta ‘Dijalog za budućnost’

Javni poziv za dostavljanje projektnih prijedloga u okviru zajedničkog projekta Ujedinjenih nacija ''Dijalog za budućnost: Promovisanje društvene kohezije i raznolikosti u Bosni i Hercegovini''

Poziv je otvoren javnim institucijama (ustanovama, organizacijama), organizacijama civilnog društva (OCD), neformalnim grupama i pojedincima.

Zajednički projekt “Dijalog za budućnost” je zajednička inicijativa Predsjedništva Bosne i Hercegovine i Ujedinjenih nacija. Agencije Ujedinjenih nacija, UNICEF, UNESCO i UNDP u suradnji sa Predsjedništvom BiH zajednički implementiraju projekt koji ima za cilj dugoročnu izgradnju mira i poboljšanje društvene kohezije u Bosni i Hercegovini .

Tema i prioretne oblasti Javnog poziva

Sveobuhvatna tema Javnog poziva je izgradnja mira i poboljšanje društvene kohezije u Bosni i Hercegovini sa naglaskom na mlade, ravnopravnost spolova, osnaživanje žena i podršku ranjivim skupinama i posebno doprinose postignućima u ostvarenju podciljeva UN-ovih Ciljeva održivog razvoja, s posebnim osvrtom na Cilj broj 16 koji se odnosi na promicanje mirnih i inkluzivnih društava za održivi razvoj, pružanje pristupa pravdi za sve i izgradnji učinkovitih i odgovornih institucija na svim nivoima.

Projektni prijedlozi bi trebali podržati opću temu Javnog poziva s aktivnostima koje će za cilj imati sljedeće prioritetne oblasti  projekta „Dijalog za budućnost“:

PRIORITETNE OBLASTI:

Angažman i osnaživanje mladih, fokus na opće dobro, volonterizam, povjerenje, izgradnja mira, interkulturalno (međukulturalno) razumijevanje, interkulturalno (međukulturalno) obrazovanje, poštivanje različitosti, uvažavanje drugih i drugačijih, poboljšanje kvalitete obrazovanja, osnaživanje žena, podrška ranjivim skupinama.

Rok za podnošenje prijava je 31. august/kolovoz, 2018. godine do 14:00 sati. Aplikacije koje stignu nakon navedenog roka će se razmatrati samo ako poštanski znak označava datum slanja prije zvaničnog roka. Aplikacije treba slati na adresu:

Zgrada Ujedinjenih nacija
Zmaja od Bosne bb
71 000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Na zatvorenoj koverti se mora navesti:

1. Javni poziv za projektne prijedloge: 'Dijalog za budućnost'
  2. ime i adresa podnosioca prijave
  3. Naziv projekta

Aplikacije koje se šalju na bilo koji drugi način (npr. putem faksa ili emaila) ili budu dostavljene na druge adrese, neće se uzimati u obzir.

Dokumentacija o Javnom pozivu se može preuzeti na ovoj stranici ili putem email-a: registry.ba@undp.org.

Više informacija o otvorenom javnom pozivu putem ‘Dana otvorenih vrata’, tokom kojih će se ponuditi odgovori na pitanja o pripremi projektnih prijedloga su predviđeni:

• 9. 7. 2018. godine u Sarajevu, u 12:00 u zgradi Ujedinjenih nacija, Zmaja od Bosne bb.
  • 17. 7. 2018. godine u Sarajevu, u 11:00 u zgradi Ujedinjenih nacija, Zmaja od Bosne bb.

Dani otvorenih vrata su javni i svi zainteresovani mogu prisustvovati ovom informativnom sastanku o pripremi projektnog prijedloga u sklopu ovog poziva. Naknadni termini za ‘dane otvorenih vrata’ u odabranim gradovima u BiH bit će naknadno objavljeni na stranici Ujedinjenih nacija www.un.ba.

Pratite facebook stranicu Dijalog za budućnost za više informacija o Javnom pozivu.

Dodatna pojašnjenja:

• Javne institucije su javni subjekti registrirani na bilo kojem nivou vlasti u Bosni i Hercegovini.
  • Organizacije civilnog društva (OCD) su fondacije i neprofitne organizacije, lokalno registrirane na bilo kojem nivou vlasti u Bosni i Hercegovini.
  • Neformalna grupa je svaka grupa građana (najmanje pet osoba) sa važećim ličnim kartama izdatim od strane vlasti Bosne i Hercegovine koje zajednički sudjeluju u projektu.
  • Pojedinci su osobe, građani Bosne i Hercegovine sa važećom ličnom kartom izdatom od strane vlasti Bosne i Hercegovine.
  • Ranjive grupe: Ranjive grupe se odnose na interno raseljena lica (IRL), povratnike, djecu, djecu i odrasle sa poteškoćama u razvoju, Rome, žene, mlade i starije osobe.
  • Iako Otvoreni poziv za prijavu projekata definiše prioritetne oblasti koje doprinose ostvarenju ukupnog projektnog cilja, projekat naglašava da postoji prostor za fleksibilnost kako bi se osigurali kreativni i inovativni pristupi.

Preuzeto sa: www.ba.one.un.org