ponedjeljak, 2. septembar 2019.

Meet and Code 2019: Posljednji rok za prijave za dodjelu bespovratnih sredstava


Inicijativa će omogućiti mladim Evropljanima da poduzmu prve korake kao digitalni kreatori

Osnaživanje generacije

Treću godinu za redom, Meet and Code poziva lokalne neprofitne organizacije diljem Evrope da prijave svoje događaje kodiranja za djecu i mlade uzrasta od 8 do 24 godine. Nevladine organizacije iz 25 zemalja mogu aplicirati online na www.meet-and-code.org do 8. septembra 2019. godine. Svaki odobreni događaj će primiti grant u iznosu do 500 eura.

9 od 10 poslova uskoro će zahtijevati digitalne vještine, navodi se u izvješću Evropske komisije “The Digital Skills Gap in Europe” iz 2017. godine. Svakodnevno, evropsko društvo i biznisi se suočavaju sa novim izazovima digitalnog svijeta.

Iz tog razloga, neophodno je da su mladi ljudi spremni prigrliti digitalnu budućnost.

Cilj Meet and Code je pomoći izgradnju svijeta u kojem svaki mladi Evropljanin posjeduje digitalne vještine neophodne za oblikovanje sopstvene budućnosti. Kreiran je od strane SAP-a i Haus des Stiftens u Minhenu, koji koordiniraju proces dodjele grantova, zajedno sa partnerima TechSoup mreže. Inicijativa je usklađena sa Evropskom sedmicom kodiranja i UN ciljevima održivog razvoja.

Aplicirati za grantove mogu sljedeće zemlje: Austrija, Belgija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Češka, Francuska, Njemačka, Mađarska, Irska, Italija, Kazahstan, Sjeverna Makedonija, Holandija, Poljska, Portugal, Rumunija, Rusija, Srbija, Slovačka, Slovenija, Španija, Švicarska, Ukrajina i Velika Britanija.

Utrka je počela: Prijave za drugi Meet and Code Award

Prema uzoru na prethodnu godinu, Meet and Code će ponovo nagraditi najkreativnije i najinovativnije ideje za događaje koji će probuditi interes za kodiranjem. Finalisti će biti pozvani na nevjerovatni Award Weekend.

Prijave će biti prihvaćene iz četiri kategorije: Girls do IT!, Community, Diversity i Code for the Planet. Također, publika može glasati za za svoj najdraži događaj, a pobjednik će biti nagrađen sa nagradom prema izboru publike.

Pobjednički događaji iz svih kategorija će biti predstavljeni u Evropskoj bazi najbolje prakse.

Ko stoji iza Meet and Code?

Meet and Code organiziran je od strane Haus des Stiftens GmbH u saradnji sa IT portalom Stifter-helfen te partnerima TechSoup Europe. Meet and Code je omogućen od strane softverske kompanije SAP.