srijeda, 3. april 2019.

Dobra ekonomija: Upoznajte BOSPER

Proizvodnja autohtonih proizvoda ima značajan potencijal za rast i razvoj na području najmnogoljudnije regije u BiH.

Grad: Tuzla

Adresa: Bukinje bb

Kontakt osoba: Dinka Huremović
e-mail: info@bosper.ba

BOSPER organizacija („Dodir tradicije klaster“) je grupa zainteresovanih učesnika za razvoj i promociju tipičnih proizvoda. Klaster je osnovan kako bi na području Bosne i Hercegovine i na međunarodnom nivou, u sektoru proizvodnje tipičnih proizvoda, omogućio njihovu tržišnu komercijalizaciju, promovirao tradiciju i kulturu naše regije, te ojačao već postojeće biznise i kreirao nove. Osovinu čine tipični proizvodi koji su karekteristični po načinu proizvodnje, recepturi, i jedinstvenom načinu pripreme, što odstupa od savremenih proizvoda koji se mogu naći na tržištu.

Njihov dugoročni plan je pružanje podrške lokalnoj proizvodnji, nabavka stoke i opreme za mužnju, nabavka poljoprivredne opreme i staklenika uz pomoć kojih se proizvodnja može nastaviti i u ostalim sezonama. U sklopu svojih aktivnosti, BOSPER nudi mnogobrojne radionice koje pokrivaju teme bitne za poljoprivrednike, kao što su korištenju opreme, dugoročno planiranje poslovanja, te marketinška pomoć za lokalne proizvode.

\error_missing_Facebook_video_unknown\

Zbog svog doprinosa u očuvanju lokalne kulture i tradicije, Smart Start im je dodijelio sredstva za pokretanje komercijalnog preduzeća, gdje oni izlažu i prodaju svoje proizvode, specifične za ovu regiju. Pored toga što pomaže očuvanje bosanske tradicije, Centar za promociju tipičnih proizvoda „Dodir tradicije“ omogućava građanima/kama upoznavanje sa kvalitetnim, domaćim proizvodima, kao što su: suha šljiva, bestilj, pekmez od jabuke, bosanski sudžuk, suhi sir, proizvodi od pruća, med i proizvodi od meda, itd.

Zahvaljujući karakterističnom položaju u prostoru, povoljnoj klimi i reljefu, proizvodnja autohtonih proizvoda ima značajan potencijal za rast i razvoj na području najmnogoljudnije regije u BiH.

Serija članaka o društvenom preduzetništvu u sklopu aktivnosti na Smart Start projektu „Podrška uticaju civilnog društva kroz društveno poduzetništvo i inovacije u Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Crnoj Gori, Srbiji i Turskoj“ finansiranom od strane Evropske Unije.