petak, 8. mart 2019.

Dobra ekonomija: Upoznajte Eko Element

Uspostava AgroLAB-a otvorila je mogućnost za proširenjem ponude kao što su analiza vode i hrane.

Grad: Bugojno

Adresa: 307. mbr 88

Kontakt osoba: Boris Jokić
e-mailekoelementbugojno@gmail.com

Eko Element je zamišljen kao organizacija čiji su prioriteti održivog razvoja društva u skladu sa ekološkim principima, a što generira razvoj poljoprivredne produkcije. Smješten u Srednjoj Bosni, u geološki veoma bogatom području, otvoren je laboratorij za fizičko – hemijsku analizu zemljišta, kojim je unaprijeđeno bavljenje poljoprivredom. Istraživanja koja su sprovedena pokazuju da poznavanje zemljišta i njegovih glavnih značajki, može doprinjeti smanjenju troškova za čak 30%.

Ovakav način rada obuhvata nekoliko komponenti, prije svega, povećanje poljoprivredne proizvodnje, pružanje stručne pomoći proizvođačima, kao i razvoj ruralnih sredina direktnim povećanjem finansijske održivosti.

Zahvaljujući Smart Start projektu, otvoren je Agro LAB, koji je dajući prednost analizi zemljišta i adekvatnoj edukaciji poljoprivrednika uspješno smanjio prekomjernu upotrebu pesticida  i hemikalija, čime je zaustavljeno nekontrolisano zagađenje životne sredine.

Uspostava Agro LAB-a otvorila je mogućnost za proširenjem ponude kao što su analiza vode i hrane. Tako je  ustanovljena pozitivna praksa monitoringa kvaliteta vode, što doprinosi jačanju kapaciteta lokalnih vodovoda, kao i pravovremeno reagovanje u slučaju širenja zagađenja i drugih neželjenih posljedica.

Serija članaka o društvenom preduzetništvu u sklopu aktivnosti na Smart Start projektu „Podrška uticaju civilnog društva kroz društveno poduzetništvo i inovacije u Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Crnoj Gori, Srbiji i Turskoj“ finansiranom od strane Evropske Unije.