nedjelja, 7. april 2019.

Adresa: Ulica Prekinute mladosti 15

Kontakt osoba: Amir Hadžić
e-mail: ug.ekosol@gmail.com

Smještena u centru Tuzle, EKOSOL organizacija za zaštitu okoliša i čovjekove sredine, svojim jedinstvenim pristupom pokušava da iznađe adekvatna rješenja kako bi svojoj lokalnoj zajednici osigurala čist i kvalitetan zrak.

Provodeći istraživanje kvalitete zraka na širem području Tuzle, došli su do šokatnog saznanja da sistem centralnog grijanja pokriva samo 30%  domaćinstava. S obzirom da sistem centralnog grijanja ima kapacitet da pokrije čitav grad, i time obezbjedi grijanje za sve, ovo se učinilo neprihvatljivim članovima organizacije i stoga su odlučno krenuli u kampanju traženja alternativnih načina zagrijavanja. Jedno od ponuđenih rješenja bilo je upoznavanje građanstva sa novim načinima grijanja, kao sto su solarni paneli i alternativna goriva.

\error_missing_Facebook_video_unknown\

Uz pomoć Smart Starta, u srcu Tuzle, izgrađen je Makerspace. Ovim su pokrenute edukacije i treninzi koje za cilj imaju razmjenu mišljenja, te stvaranja ekološki osvještene zajednice. Ovo podrazumijeva edukaciju srednjoškolaca, gdje na praktičan način uče kako da koriste svoje znanje pri kreiranju vlastitih idejnih rješenja, kao što je pravljenje baterija za mobilne uređaje.

Serija članaka o društvenom preduzetništvu u sklopu aktivnosti na Smart Start projektu „Podrška uticaju civilnog društva kroz društveno poduzetništvo i inovacije u Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Crnoj Gori, Srbiji i Turskoj“ finansiranom od strane Evropske Unije.