utorak, 19. mart 2019.

Adresa: Puhovac

Kontakt osoba: Jakub Spahić
e-mail: ekotvrtkovac@gmail.com

Organizacija Eko Tvrtkovac nastoji pomoći svojoj lokalnoj zajednici kako bi smanjili broj nezaposlenih, što predstavlja sve veći problem u sjeverno-istočnom dijelu Zenice. Rješenja koja nude jesu iskorištavanje svih dostupnih resursa kako bi uspješno uzgojili organsko voće, ali i sačuvali urode od propadanja. Njihov način rada uključuje otkup voća od lokalnih poljoprivrednika po prihvatljivim cijenama, i preradu zdravih i kvalitetnih organskih prehrambenih proizvoda.

Zahvaljujući Smart Start resursima, uspješno su investirali u projekt izgradnje fabrike za proizvodnju organskog soka. Upotrijebivši sve potencijale koje nudi ovo područje, oni su proizvodnju tradicionalnog soka doveli do savršenstva, uspješno spojivši tradicionalni proces proizvodnje i modernu tehnologiju.

Fokus zadruge je na unaprijeđenju uslova rada poljoprivrednika, pružanjem rješenja pravilnog skladištenja, te iznajmljivanjem opreme i mašina,  kao i proizvodnje ostalih organskih proizvoda poput: džemova, sušenog voća, sirćeta, đubriva.

Njihova vizija je da prošire ponudu na proizvodnju prirodne prehrane za cvijeće, voće i povrće od mješavine žare (koprive) sa gavezom. Pošto je ovakva proizvodnja relativno nova na tržištu, a sama tehnologija proizvodnje jednostavna i jeftina, ovo omogućava da široj masi ponude nešto drugačije, originalno, što je finansijski isplativo za proizvođače, a važno za razvoj poljoprivrede regije.

Serija članaka o društvenom preduzetništvu u sklopu aktivnosti na Smart Start projektu „Podrška uticaju civilnog društva kroz društveno poduzetništvo i inovacije u Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Crnoj Gori, Srbiji i Turskoj“ finansiranom od strane Evropske Unije.