ponedjeljak, 25. mart 2019.

Dobra ekonomija: Upoznajte SEC

Grad: Banja Luka

Adresa: Dr. Mladena Stojanovića 6

Kontakt osoba: Dalibor Popović
e-mail: dalibor.popovic@sec.ba

Ustanova za obrazovanje odraslih „Socijalno-edukativni centar“ Banja Luka (SEC) prvenstveno funcionira kao mjesto koje promiče kulturu cjeloživotnog učenja i solidarnosti, s jednakim mogućnostima pozicije za svakog pojedinca. U sklopu toga, SEC provodi veliki broj neformalnih obuka za obavljanje poslova iz sektora socijalnih zanimanja, kao i obuke iz poslovnog i edukacijskog sektora zahvaljući  kojima polaznici dobijaju nova znanja i vještine, a što im povećava mogućnosti na tržištu rada.

Također, organizuju edukacijski program za brigu o starim i nemoćnim osobama, treninge za personalnog asistenta za lica sa motoričkim i senzornim oštećenjima i osposobljavanje za radnog instruktora osoba sa invaliditetom. Neformalni treninzi su također dostupni i obuhvataju: Alzheimer i demenciju, ulogu komunikacije u procesu njege starijih osoba, malu školu roditeljstva i drugo.

Uz pomoć Smart Start-a, uspješno su proširili svoju ponudu edukativnih kurseva, što im pomaže u organiziranju edukacija za: njegovatelje, personalne asistente, pružatelje podrške, razne vrste neformalnih obuka, i slično.

Većina edukacija traje oko 500 sati. Od tih 500 sati, 170 je za teorijsku nastavu, 50 sati vježbe i 280 sati prakse. Uslov za učešće u nastavi je da svi zainteresovani moraju biti stariji od 18 godina, imati završenu srednju stručnu spremu i liječničko uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti za pohađanje obuke.

Višegodišnje iskustvo u oblasti obrazovanja odraslih doprinijelo je da SEC izraste u pouzdanog partnera svima onima koji žele da napreduju u svom poslu ili nauče novi, te da njihovi certifikati postanu priznati u zemljama EU.

Serija članaka o društvenom preduzetništvu u sklopu aktivnosti na Smart Start projektu „Podrška uticaju civilnog društva kroz društveno poduzetništvo i inovacije u Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Crnoj Gori, Srbiji i Turskoj“ finansiranom od strane Evropske Unije.