srijeda, 27. mart 2019.

Dobra ekonomija: Upoznajte UG Nešto Više


Kroz svoj inovativni rad, jedinstven u Bosni i Hercegovini, oni ohrabruju svoje klijente da pažnju posvete proizvodnji organske hrane.

Grad: Sarajevo (centralni ured)

Adresa: Trg Sabora Bosanskog 6

Kontakt osoba: Aleksandar Bundalo
e-mail: aleksandarbundalo@nestovise.org

Nešto Više je udruženje građana koje sprovodi projekte koji za cilj imaju razvoj lidera, edukaciju, ekonomski razvoj i inkluziju osoba sa invaliditetom. Ovo znači zapošljavanje nezaposlenih iz ranjivih grupa, promociju koncepta ekološke proizvodnje, sufinansiranje projekata i aktivnosti, kao i socio – ekonomski razvoj lokalne zajednice.

Fokus njihovog rada je baziran na razvoju ruralne sredine, promociji i prodaji poljoprivrednih proizvoda, edukacijama, te pružanju praktičnih rješenja za one koji žele da kupe lokalno uzgojenu organsku hranu.

Zahvaljujući tome, „Nešto više“ uživa visok nivo povjerenja u svojoj širokoj mreži poslovnih partnera i korisnika. Iz tog razloga pokreću društveno preduzeće EkoDizajn, koje svojim klijentima pruža usluge pejzažnog dizajna. U sklopu toga, uspješno realiziraju prve poslove pejzažnog dizajna, događaje o ruralnom razvoju, te pokreću prodaju ekoloških poljoprivrednih proizvoda za koje su kupci pokazali veliko interesovanje.

U kreiranju pjezažnog dizajna, Udruženje odlučuje da djeluje savjesno i izbjegne korištenje hemikalija i đubriva, što je mnogo zdravija opcija, kako za životnu sredinu, tako i za okoliš. Koristeći komplementarne vrste, tj. razne trave i cvijeća oni svoj vrt čine zelenijim, plodnijim i zaštićenijim od opasnih hemikalija i štetočina.

Uz pomoć Smart Start-a, nabavili su 5 tankera od 3.500l sa kojima skupljaju kišnicu, kako bi njihova permakultura mogla biti snadbjevena vodom tokom sušnog ljeta koje je prepoznatljivo za Mostar.

Kroz svoj inovativni rad, jedinstven u Bosni i Hercegovini, oni ohrabruju svoje klijente da pažnju posvete proizvodnji organske hrane, i da zajedno sa ljudima iz Udruženja, primjene stečeno znanje u svakodnevnom životu.


Serija članaka o društvenom preduzetništvu u sklopu aktivnosti na Smart Start projektu „Podrška uticaju civilnog društva kroz društveno poduzetništvo i inovacije u Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Crnoj Gori, Srbiji i Turskoj“ finansiranom od strane Evropske Unije.