subota, 16. mart 2019.

Dobra ekonomija: Upoznajte Zumbu sa Dilom


Zumba fitnes je jedan od najinovativnijih i trenutno najatraktivnijih metoda vježbanja i plesa u svijetu ali i našoj zemlji.

Grad: Zenica

Adresa: Shopping city, Kamberovića čikma, Zenica 72000

Kontakt osoba: Dila Seferovic
e-mail: dila.88@live.com

Udruženje „Zumba sa Dilom i Ninom“ svoje resurse je usmjerila ka razvijanju kulture inkluzivnosti kroz treninge Zumba fitnesa. Oni tako na lakši način uspijevaju objasniti komplikovane koncepte, inspirisati kreativnost i zabaviti se. Trenutno u njihovom projektu učestvuje 20 djece iz JU „Dom-porodica“ Zenica i svi treninzi su ralizirani zajedno sa polaznicima zumba fitnesa, tako da je princip inkuzivnosti sveobuhvatan.

 

Ideja se rodila iz ličnih iskustava suočavanja sa problemom inkluzivnosti gdje su u praksi svjedočili samo pozitivnim primjerima utjecaja Zumba fitnesa, te su odlučili pokrenuti taj proces prvenstveno zbog djece koja imaju poteškoće u učenju i djeci bez roditeljskog staranja.

Zumba fitnes je jedan od najinovativnijih i trenutno najatraktivnijih metoda vježbanja i plesa u svijetu ali i našoj zemlji. Svrha projekta, odnosno njegov specifični cilj je uticaj na promjenu svijesti kako fitnes okruženja i direktnih učesnika u njegovom procesu, tako i zajednice o osnovnim ljudskim pravima sa posebnim naglaskom na prava djece, a sve u svrhu efikasnije integracije društva.

Na ovim treninzima se radi po konceptu učenja kroz igru i ples. Pa tako jedan trening sadrži pomno isplanirane koreografije i igre uz pomoć kojih djeca uče engleski jezik, njemački jezik, istoriju plesa, a samim time i historiju svijeta itd. Također promovira zdrav način života kroz zabavu i igru, učenju o zdravim prehrambenim namirnicama.

Podrška SmartStart programa im je uveliko pomogla pri realizaciji projektnih aktivnosti kroz obezbjeđenje sredstava i resursa potrebnih za samu adaptaciju prostora gdje se održavaju treninzi, nabavku materijala i potrebnih rekvizita kao i jedinstvenu promociju rada Udruženja što je rezultiralo povećanim interesom zajednice za učešće u realizaciji sadašnjih i budućih angažmana.


Serija članaka o društvenom preduzetništvu u sklopu aktivnosti na Smart Start projektu „Podrška uticaju civilnog društva kroz društveno poduzetništvo i inovacije u Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Crnoj Gori, Srbiji i Turskoj“ finansiranom od strane Evropske Unije.