CPCD potpisao ugovor u vrijednosti od 34 miliona KM!

Ponedjeljak, 6. decembar 2021. godine predstavlja historijski datum za Centar za promociju civilnog društva (CPCD)! Kao lokalna organizacija iz Bosne i Hercegovine na čelu konzorcija, CPCD je potpisao grant ugovor u vrijednosti do 180 miliona NOK (ili malo više od 34 miliona KM) koji dodjeljuje Ministarstvo vanjskih poslova Norveške za sprovedbu projekta SMART Balkans – Civil Society for shared society in the Western Balkans.

Glavni cilj projekta je jačanje civilnog društva u šest zapadnobalkanskih država (Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Srbija), a provodit će ga konzorcij pod vođstvom CPCD-a od januara iduće godine do decembra 2025. godine. U ovom konzorciju su i Centre for Research and Policy Making iz Sjeverne Makedonije i Institute for Democracy and Mediation iz Albanije.

„Oduševljen sam što sam potpisao ovaj ugovor sa Centrom za promociju civilnog društva. Sa ovim programom Ministarstvo vanjskih poslova Norveške doprinosi jačanju participatornih demokratija i euro-atlantske saradnje i integracije u šest zapadnoevropskih zemalja jačajući organizacije i mreže civilnog društva. Organizacije civilnog društva u regiji igrat će još snažniju i aktivniju ulogu u stvaranju mirnih i inkluzivnih društava,“ rekao je Nj.e. Olav Reinertsen, ambasador Kraljevine Norveške u Bosni i Hercegovini na ceremoniji potpisivanja.

„Ovaj projekt odslikava sve potrebe civilnog društva za kvalitativnim promjenama u području stabilnosti i sigurnosti, te dobre uprave u šest zemalja, uz čvrst aspekt regionalne integracije i jedan metodološki pristup koji smo pažljivo kreirali uzimajući u obzir naše iskustvo i društvene trendove,“ rekla je Aida Daguda, direktorica CPCD-a.

U teme koje će pokrivati ovaj projekt spadaju borba protiv organizovanog kriminala i prevencija radikalizacije, uključujući nasilni ekstremizam; pomirenje, uz interkulturni dijalog; reforme koje podržavaju euro-atlantske integracije; ljudska prava i rodna ravnopravnost, uključujući rodno zasnovano nasilje u porodici; sloboda izražavanja i nezavisni mediji, itd.