O CENTRU ZA PROMOCIJU CIVILNOG DRUŠTVA

Centar za promociju civilnog društva osnovan je 10. 06. 1996. godine. Registrovan je kod nadležnog suda u Sarajevu 15. 07. 1996. godine pod brojem: R-I-128/96. U skladu sa Zakonom o udruženjima građana i fondacijama Federacije BiH, izvršena je preregistracija i usklađivanje sa Zakonom 14. 07. 2000. godine pod brojem: 04-05-2-3813/2000.

GLAVNI PROGRAMI I AKTIVNOSTI

Za ostvarivanje postavljenih ciljeva, kao i prioriteta, CPCD će nastaviti koristiti dosadašnje strategije:
  • Jačanje i promocija civilnog društva kroz stvaranje podržavajućeg okruženja, jačanje kapaciteta individua i organizacija i dodjelu grantova.

• Osnaživanje neovisnih medija u BiH kroz kampanje podizanja vijesti, grant podršku za produkciju vlastitog programa, unapređenje položaja i kapaciteta medija, pravnu pomoć i promociju građanskog novinarstva.

• Pružanje usluga treninga, jačanja kapaciteta organizacija, tehničke podrške organizacijama, institucijama, kompanijama i donatorima, ka oi individuama i školama u BiH i region.

• Jačanje uloge organizacija civilnog društva u BiH i zemljama regiona u procesima prodruživanja i djelovanja u EU, procesima demokratizacije i uspostavljanja odžive vladavine prava

• Podsticanje, jačanje i promocija građanske participacije i građanskog aktivizma na svim nivoima upravljanja.

• Planiranje i provođenje kampanja javnog zagovaranja i lobiranja, informisanja, podizanja svijesti i promocije dobrih praksi.

• Monitoring i evaluacija rezultata i uticaja javnih politika, uključujući javne politike za podršku i razvoj civilnog društva za OCD i razvoj civilnog društva.

• Aktivnosti na izgradnji aktivnog, održivog i prosperitetnog društva i ekonomije kroz profiliranje specifičnih komercijalnih usluga koje podržavaju CPCD program održivosti.

• Analize i istraživanja u ključnim oblastima djelovanja CPCD koje uključuju civilno drušvto, medije, vladavinu prava, okoliš, demorkatiju i druge srodne oblasti.

• Unapređenje obrazovnih praksi od predškolskog, osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja do neformalnog obrazovanja, i obrazovanja odraslih.

• Edukacija organizacija, institucija i individua u oblasti pripreme i implementacije EU projekata prema programu koje je akreditovalo Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih KS Akademija izrade EU projekata.

• Umrežavanje, izgradnja koalicija i partnerstva unutar BiH, zemalja regije i Evrope, uključujući organizacije civilnog društva, akademsku zajednicu, institucije vlasti, medije i privredne subjekte.

NAŠ TIM

SENADA ALIHODŽIĆ

AIDA ŠARKINOVIĆ

REFERENCE

Zahvaljujući rezultatima i dostignućima ostvarenim tokom svog višegodišnjeg djelovanja, CPCD danas uživa ugled dobrog i pouzdanog domaćeg partnera kod gotovo svih donatorskih organizacija angažovanih na razvoju demokratije i civilnog društva u našoj zemlji, uključujući USAID – Agencija SAD za međunarodni razvoj, Evropska komisija, SIDA – Švedska agencija za međunarodni razvoj, Fond Otvoreno drušvo u BiH, C.S. Mott fondacija, NED – Nacionalni fond za demokratiju, Westminster fondacija za demokratiju, Ambasada Kraljevine Holandije u BiH, BTD - Balkan Trust for Democracy, Olof Palme međunarodni centar, Odjel za odnose sa javnošću Ambasade SAD u BiH i dr.
Mreže: BCSDN, Koalicija Civilni dijalog, Mreža NEVAC, Mreža Globalnog sporazuma UN u BiH (MGS), Smart Start Mreža i Inicijativa za monitoring evropskih integracija BiH