Održan GBWN webinar: U potrazi za feminističkim odgovorom na COVID-19

20. oktobra 2021. godine održan je drugi webinar Gender Budget Watchdog Networka pod nazivom “U potrazi za feminističkim odgovorom na COVID-19 krizu”, koji je okupio više od 80 učesnika i učesnica.

Cilj webinara bio je razgovarati o utjecaju COVID-19 odgovora u regiji na rodnu ravnopravnost, te o zagovaranju za veću odgovornost institucija.

Službeni dio webinara otvoren je obraćanjem koordinatorice za rodnu ravnopravnost pri Glavnoj upravi za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Europske komisije – Olga Martin Gonzalez. Ona je predstavila Rodni akcioni plan III i posvećenost istog rodno odgovornom budžetiranju. Naglasila je da se dokument sastoji od 5 stubova – pune uključenosti za rodnu ravnopravnost i strateški pristup EU, šest ključnih oblasti u kojima su potrebne intervencije, liderstvo EU kroz primjere prakse i stub odgovornosti.

Nakon toga, prisutnima se obratila Marija Risteska, izvršna direktorica CRPM-a i regionalna direktorica Mreže. Risteska je predstavila ključne rezultate Analize fiskalnog utjecaja COVID-19 krize na žene u regiji Zapadnog Balkana i u Moldaviji. Rekla je da se nailazi na ozbiljne izazove u ispunjavanju potreba žena i muškaraca u gotovo svim istraživanim područjima, a ista uključuju pravovremeni odgovor na krizu, rodnu odgovornost budžeta (za fiskalne mjere), transparentnost procesa, odgovornost, te utjecaj na žene i utjecaj mjera općenito. Također se fokusirala na preporuke za poboljšanje situacije kroz podršku poduzetnicama, digitalne platforme i umrežavanje kako bi se poboljšao pristup sredstvima, rodni kriteriji za budžetsku podršku, itd.

Sljedeća govornica bila je Laura Turquet – savjetnica i zamjenica šefa za istraživanja i podatke pri UN Women. Govorila je o “Feminističkom planu” za održivost i društvenu pravdu. Naglasila je da je više od 54 miliona žena izgubilo poslova u posljednje dvije godine, te da poslovi koji se tiču brige o drugima (ekonomija njege) nastavljaju biti mnogo manje ili gotovo nikako plaćeni. Također, problematizirala je činjenicu da su žene nedovoljno predstavljene u timovima koji rade na oporavku od COVID-19 širom svijeta. Zbog toga, potrebno je prihvatiti novi društveni ugovor koji se zasniva na feminizmu, društvenoj pravdi i ekologiji.

Posljednja govornica na webinaru bila je Elisabeth Klatzer, predstavnica Femme Fiscale iz Austrije, koja je govorila o njihovoj zagovaračkoj kampanji Mehr fur care. Dotakla se i tri glavna paketa investicija koji imaju potencijal da utiču na raspodjelu neplaćenih poslova i ekonomije brige – obrazovanje, briga i njega , te paketi solidarnosti. Klatzer je kazala da je više javnog novca potrebno izdvojiti za osoblje, bolje radne uvjete, minimalna primanja za potrebite, brigu o djeci i sprječavanje nasilja u porodici. Klatzer je kritizirala EU planove oporavka i činjenicu da ne uzimaju u obzir rodna pitanja.

Nakon izlaganja govornica, otvoren je prostor za diskusiju koja se fokusirala na potrebu uključivanja organizacija civilnog društva i ženskih organzacija u dijalog kako bi se njihova uloga promijenila iz nadgledanja u doprinos razvoju mjera. Članica makedonskog parlamenta, Snežana Kaleska Vančeva naglasila je da se sve teme pokrivene webinarom moraju odraziti na novi Zakon o rodnoj ravnopravnosti u Sjevernoj Makedoniji koji je u fazi izrade, uključujući i komponentu rodno odgovornog budžetiranja.

Ukoliko ste propustili pratiti webinar uživo, cijeli program je dostupan na YouTubeu.

Centar za promociju civilnog društva (CPCD), zajedno sa partnerima Centre for Research and Policy Making iz Sjeverne Makedonije, Gender Alliance for Development Centre iz Albanije, Kosovo Women’s Network sa Kosova, Ženska akcija iz Crne Gore, Gender Knowledge Hub iz Srbije, te Keystone Moldova iz Moldavije, provodi trogodišnji projekat pod nazivom „Mreža watchdog organizacija za rodno odgovorno budžetiranje na Zapadnom Balkanu i Republici Moldaviji“. Putem ovog projekta će se jačati kapaciteti organizacija na pitanjima rodno odgovornog budžetiranja (ROB). Projekat finansiraju Austrijska razvojna agencija i Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju.