Potpisani ugovori sa tri nove organizacije članice Gender Budget Watchdog Networka

Danas je Centar za promociju civilnog društva potpisao ugovor sa još tri organizacije korisnice grant sredstava u okviru projekta Gender Budget Watchdog Network.

Na online događaju prezentiran je rad CPCD-a kao i Mreže, ali i upute za rad korisnica granta.

Ugovori su potpisani sa Udruženjem Naš koncept iz Sarajeva, CHR ImpAct iz Sarajeva, te Udruženjem žena NERA iz Konjica. Naš koncept će u sljedećih 6 mjeseci raditi na inicijativi koja podrazumijeva izdvajanje budžetske stavke za nabavku higijenskih uložaka djevojčicama iz socijalno ugroženih porodica u općini Stari Grad Sarajevo, CHR ImpAct će se baviti smanjenjem rodnog jaza u zapošljavanju u općini Novo Sarajevo, osvrćući se na Gender akcioni plan Općine, dok će se NERA iz Konjica baviti uključivanjem stvarnih potreba žena iz Konjica u općinske politike i programe, s posebnim fokusom na nezaposlenost, zdravstvo, obrazovanje i posljedice pandemije na žene iz ove općine.

Događaju su osim predstavnica prethodno spomenutih organizacija – Merjem Muharemović, Bojane Naimarević i Elvedine Alić, prisustvovale i prethodne korisnice sredstava Amela Hajvaz Pozderović (Ženska vizija, Tuzla), te Nada Marković (Maja Kravica, Bratunac).

Nada Marković je poželjela sreću organizacijama, naglašavajući kako je Gender Budget Watchdog Network u Bosni i Hercegovini porodica, te da stoje na raspolaganju novim organizacijama za sva pitanja vezana za rodno odgovorno budžetiranje, a Amela Hajvaz je naglasila važnost širenja Mreže.

Nakon potpisivanja ugovora, Elvedina Alić (UŽ NERA) rekla je

„zadovoljstvo je pristupiti potpisivanju ugovora projekta koji za cilj ima podizanje svijesti o rodno odgovornom budžetiranju. Hvala CPCD-u na divnoj ceremoniji. Mnogo podrške i mnogo ponuđenih ruku koje su nam potrebne za realizaciju projekta kojim počinjemo talasanje rodno odgovornog budžetiranja u našem gradu. Ne bojimo se izazova, a veselimo se zacrtanim ciljevima, koji uz ovakve smjernice i podršku moraju biti ostvareni.“

Bojana Naimarević (CHR Impact) dodala je kako se nada da ćemo zajedno ispisati nove, pozitivne stranice bosanskohercegovačkog društva.

Centar za promociju civilnog društva (CPCD), zajedno sa partnerima Centre for Research and Policy Making iz Sjeverne Makedonije, Gender Alliance for Development Centre iz Albanije, Kosovo Women’s Network sa Kosova, Ženska akcija iz Crne Gore, Gender Knowledge Hub iz Srbije, te Keystone Moldova iz Moldavije, provodi trogodišnji projekat pod nazivom „Mreža watchdog organizacija za rodno odgovorno budžetiranje na Zapadnom Balkanu i Republici Moldaviji“. Putem ovog projekta će se jačati kapaciteti organizacija na pitanjima rodno odgovornog budžetiranja (ROB). Projekat finansiraju Austrijska razvojna agencija i Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju.