Prezentacija izvještaja u okviru regionalnog projekta Gender Budget Watchdog Network

Centar za promociju civilnog društva (CPCD) organizira prezentaciju izvještaja pod naslovom “Rodna fiskalna analiza budžeta u odgovoru na COVID-19 u Bosni i Hercegovini”. Izvještaj je kreiran u okviru projekta Gender Budget Watchdog Network.

Prezentacija će se održati u utorak, 20. aprila 2021. godine s početkom u 10 sati putem Zoom platforme.

Kako se prijaviti za učešće u događaju?

Da biste učestvovali na događaju prijavite se putem linka: PRIJAVA.

O izvještaju

COVID-19 globalna je zdravstvena kriza koja je brzo pokrenula socijalno-ekonomsku krizu. Krize se dešavaju paralelno s već postojećim nejednakostima, tako da ih različite skupine društva doživljavaju različito. Utjecaj kriza je često nesrazmjeran. Šta ovo znači za rodnu ravnopravnost?

Izvještaj koji je ekspertica Dženita Hrelja Hasečić napisala odgovara na pitanje kako su budžetske mjere za vrijeme COVID-19 djelovale na rodnu ravnopravnost, koje od mjera su bile rodno neutralne, a koje rodno negativne ili pozitivne.

Na prezentaciji izvještaja pridružit će nam se i austrijska ambasadorica u Bosni i Hercegovini – Dr. Ulrike Hartmann, te zamjenica šefa razvojne saradnje Švedske ambasade u Bosni i Hercegovini – Lisa Curman.

O projektu

Centar za promociju civilnog društva (CPCD), zajedno sa partnerima Centre for Research and Policy Making iz Sjeverne Makedonije, Gender Alliance for Development Centre iz Albanije, Kosovo Women’s Network sa Kosova, Ženska akcija iz Crne Gore, Gender Knowledge Hub iz Srbije, te Keystone Moldova iz Moldavije, provodi trogodišnji projekat pod nazivom „Mreža watchdog organizacija za rodno odgovorno budžetiranje na Zapadnom Balkanu i Republici Moldaviji“. Putem ovog projekta će se jačati kapaciteti organizacija na pitanjima rodno odgovornog budžetiranja (ROB). Projekat finansiraju Austrijska razvojna agencija i Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju.