Sat kodiranja ili Hour of Code je globalna edukativna akcija američke neprofitne organizacije CODE.ORG namijenjena sticanju prvih programerskih iskustava, pokrenuta sa ciljem demistifikacije informatike i programiranja i motivacije učenika da razmotre karijeru u IT sektoru.

Centar za promociju civilnog drušva (CPCD), kroz svoj SMART Resursni centar, od 2014. godine poduzima niz koraka u cilju uključivanja što većeg broja mladih u Sat kodiranja u BiH  a time i u  Hour of Code –najveći edukativni događaj na svijetu!

Pred kraj 2014. godine, kroz niz aktivnosti,  u ovaj projekt uključuje više od 15.000 mladih iz 139 škola i nevladinih organizacija iz cijele Bosne i Hercegovine

Šest godina kasnije,  u decembru 2020. godine, oboreni su svi rekordi po broju učesnika/ca!  2020.  mladih, iz više od  150 škola, organizacija i kompanija, učestvovalo je u najmasovnijem događaju ove vrste u Bosni i Hercegovini.

Kako 2014. godine tako i danas,  CPCD organizuje ovaj  na volonterskoj osnovi, bez značajnijih finansijskih sredstava, ali uz puno ljubavi, rada i zalaganja!

Ukljičiti što veći broj mladih, što veći broj osnovnih i srednjih škola, što veći broj nevladinih organizacija i kompanija bio je i ostao naš cilj!

X